Jump to content
AlperS

DC motorun ileri geri hareketi

Önerilen İletiler

Merhaba iyi çalışmalar. 

Dc motoru ileri yönden geri yöne yada geri yönden ileri yöne döndürürken araya cok kısa bir süre koyarsanız sisteminiz daha sağlıklı çalışacaktır.

Bunun sebebi kontaktörlerin kapatma süresi vardır (ms) cinsinden kapatamayıp diğer kontaktör devreye girmiş olur ise dc motorunuz zarar görebilir.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

DC motorun iki yönde sürülmesi için 2 adet npn 2 adet pnp MOSFET içeren örnek verecek olursak yüksek güçlü uygulamalarda IRF4110  daha düşük güçlü uygulamalar için ise IRF540N ile H bridge kullanılarak motorun iki yönde hareketi sağlanabilir.İki yön arası geçişte ms cinsinden bir delay cpudan tanımlanarak devre kısa devreden korunabilir aksi bir durumda motorun iki yönde hareketi sağlayan aksanlar aynı anda çalışacaktır.

H bridge köprüsünün diğer bir oluşturulma yöntemi ise,H bringde DC motor sürücü entegresi kullanmaktır DRV8841 Dual H-Bridge Driver IC buna örnek olarak verilebilir.
Devrenin optik izalatör ile izole edilmesi tek yönde hareket durumunda ise cpu'nun endüktif tepmeden korunması için motor hat akımı IL'ye zıt polarlama da motora parelel diyot kullanılmalıdır.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Yeni Oluştur...