Jump to content
yuppie06

Schneider altivar sürücü ile gmt plc haberleştirme

Recommended Posts

Posted

Merhabalar elimde Schneider ATV310 serisi sürücü var pompa motoru olarak kullanıyoruz sistemi PLC ye çevirip kontrolleri yapacağız fakat ben bu sürücü ile RS485 üzerinden haberleştirebilir miyim yapılacak işlem bir basınç sensörü ile PID işlemi yapacağız plc basınç sensörüne göre girilecek basınç degerine göre pompa motoruna frekans basacak , sürücü kafamı karıştırıyor eğer uygun olmaz ise gmt sürücüsü almaya çalışacağız Şimdiden teşekkürler

Posted

Hatta pid için örnek bir uygulama varsa bu proses için rica edebilir miyim

4-20ma giriş basınç sensörü

0-10v surucu frekans için

Sürekli belirlenen basınç ta tutacak şekilde 

Posted

Burada lineer fonksiyonumuzu kullanarak örnekteki gibi bir çalışma yapılabilir. Ayrıca GMT sürücülerin analog girişine basınç transmitterı bagladıgınızda da arada plc olmadan rahatlıkla PID kontrol yapılabilir. 

image.png.f3f0164a3c9d828b10b8b435bc1da8be.png

• Like 1
Posted
mucahitcft, 14.03.2025 - 14:39 yazdı:

Burada lineer fonksiyonumuzu kullanarak örnekteki gibi bir çalışma yapılabilir. Ayrıca GMT sürücülerin analog girişine basınç transmitterı bagladıgınızda da arada plc olmadan rahatlıkla PID kontrol yapılabilir. 

image.png.f3f0164a3c9d828b10b8b435bc1da8be.png

teşekkür ederim arada plc mecbur olacak başka işlemlerimizde var tek sorunum analog girişi bu şekilde scala etmekti sayenizde mantıgını anladım çıkışıda 0-10v olacak şekilde scala ettiğimde işim olur.

Posted

Merhaba 

set değeri eklemek istersek nasıl yapacağız örneğimiz ;

Şimdi ben basınç sensörüne göre analog çıkışı scala edebiliyorum lineer fonskiyon ile 

image.thumb.png.d91a1d65d0b9828c6ab8f95b11310bb3.png

fakat benim sistemimde 4 valf ve bir gübreleme mevcut 
Birde HMi dan girdiğim set değeri mevcut bu set değerini hiç bir şekilde scala ettiremiyorum yani ben hmi dan 3 bar girdiğimde motor 3bar çalıştırmak için scala yapmasını aynı zamanda basınç sensörünüde takip ederek valfleri açtığımda düşen basınca göre motor hızını ayarlamasını ve basıncın üstüne çıktığında da düşürmesini istiyorum fakat bir türlü işin içinden çıkamadım yardımlarınızı bekliyorum.

image.thumb.png.e90ce4020ef84865814003f3974f4f24.png

teşekkürler.

Posted
j00x0, 20 saat önce yazdı:

Merhaba 

set değeri eklemek istersek nasıl yapacağız örneğimiz ;

Şimdi ben basınç sensörüne göre analog çıkışı scala edebiliyorum lineer fonskiyon ile 

image.thumb.png.d91a1d65d0b9828c6ab8f95b11310bb3.png

fakat benim sistemimde 4 valf ve bir gübreleme mevcut 
Birde HMi dan girdiğim set değeri mevcut bu set değerini hiç bir şekilde scala ettiremiyorum yani ben hmi dan 3 bar girdiğimde motor 3bar çalıştırmak için scala yapmasını aynı zamanda basınç sensörünüde takip ederek valfleri açtığımda düşen basınca göre motor hızını ayarlamasını ve basıncın üstüne çıktığında da düşürmesini istiyorum fakat bir türlü işin içinden çıkamadım yardımlarınızı bekliyorum.

image.thumb.png.e90ce4020ef84865814003f3974f4f24.png

teşekkürler.

Yaptığın yazılım prosesinize göre stabil çalışıyor mu? Yazılımda pid blogu yok ve eksiklikler gördüm bu şekilde olmaz.

Elimde çalışan  pid kontrol ornegi var,fikir vermesin için paylaşabilirim 

Posted
ismailusta, 2 saat önce yazdı:

Yaptığın yazılım prosesinize göre stabil çalışıyor mu? Yazılımda pid blogu yok ve eksiklikler gördüm bu şekilde olmaz.

valla çalışan bir örnek varsa yardımcı olacaktır bana offline da baktığımda istediğim gibi olsada bir şekilde basınca göre hızlanma yaptıgını görüyorum ama basınç setleme işine gelince olmuyor. çok sevinirim teşekkürler

Posted
ismailusta, 2 saat önce yazdı:

2.scalada basınca göre analog 0-20ma arası çıkış verdiriyorum ama sistemde vanalarım var bunları açınca basınç azalıyor tekrar 3bar a geçirmek için hızlanıyor fakat vanayı kapattıgımda basınç dogal olarak artıyor ve arttığında scala devre dışı kalıyor ,aynı basınçta devam etmiş oluyor yani amacı dışına çıkıyor.

çok sevinirim teşekkürler

Posted

Şimdi bir sistem yaptım ama bunun çalışma olasılığı nedir saha testini bu hafta deneyeceğim offline simulatorde istediğim gibi çalışıyor sadece basınç ile set değer aynı olduğunda 0a düşüyor ama real testlerde öyle bir durum olacağını düşünmüyorum.

WhatsApp Image 2025-11-24 at 11.29.33 PM.jpeg

Posted

profesyonel bir yöntem değil ama Belki böyle basit bir şekildede çalıştırabilirsin

Sarim_hiz ekrandan 0-50 arasında girdiğim değer bu değeri en başta liner fonksiyon ile devir karşılığını hesapladım

altta istediğim devir ile motor devrini karşılaştırdım motor devri istedğim devirden küçükse 500 ms bir Sarim_Hiz2 nin içeriğini 1 arttırıyorum büyükse azaltıyorum

en altta Sarim_Hiz2 yi Anolog çıkışıma yazıyorum

image.png

• Thanks 1
Posted
A_Genez, 8 saat önce yazdı:

profesyonel bir yöntem değil ama Belki böyle basit bir şekildede çalıştırabilirsin

Sarim_hiz ekrandan 0-50 arasında girdiğim değer bu değeri en başta liner fonksiyon ile devir karşılığını hesapladım

altta istediğim devir ile motor devrini karşılaştırdım motor devri istedğim devirden küçükse 500 ms bir Sarim_Hiz2 nin içeriğini 1 arttırıyorum büyükse azaltıyorum

en altta Sarim_Hiz2 yi Anolog çıkışıma yazıyorum

image.png

sizin ki mantıklı geldi ama bu basınç işini realde görmeden tam kesin olamayacağım basınç ı göremediğim için otomatikte nasıl tepki vereceği hiç kestiremiyorum sizin projenizide deneyeceğim teşekkür ederim.

Posted
j00x0, 9 saat önce yazdı:

sizin ki mantıklı geldi ama bu basınç işini realde görmeden tam kesin olamayacağım basınç ı göremediğim için otomatikte nasıl tepki vereceği hiç kestiremiyorum sizin projenizide deneyeceğim teşekkür ederim.

Proje temel haliyle yazmıştım bir kaç ekleme yapmayı unutmayın 

1. zaman rolelerinin önüne normalde açık start biti start almadan işlem yapmaması için

2.Start bitinin düşen kontağıylada Sarim_Hiz2 yi eşitle komutuyla 0 a çekmeyi unutmayınız

• Thanks 1
Posted
A_Genez, 9 saat önce yazdı:

Proje temel haliyle yazmıştım bir kaç ekleme yapmayı unutmayın 

1. zaman rolelerinin önüne normalde açık start biti start almadan işlem yapmaması için

2.Start bitinin düşen kontağıylada Sarim_Hiz2 yi eşitle komutuyla 0 a çekmeyi unutmayınız

tabi ki de çok daha değişiklikler oldu denemesini yapıp devamını getiremediğim kısımlarda yardım isteyeceğim çok teşekkürler.