Jump to content
wera

manuel mod

Önerilen İletiler

Merhabalar,

 

Plc yi yeni kullanan biriyim. GMT 396T ile 10.1 HMI kullandığım bir proje yaptım. Projede 4 adet analog sensör 6 adet te aktüatör bulunmakta. Sensörlerden gelen bilgilere göre aktüatörleri otomatik açıp kapatıyorum. HMI üzerindende akötüatörlerin açık mı kapalı mı olduğunu gösteriyorum. HMI üzerinden aktüatörleri manuel olarak açıp kapatmam gerekiyor. Bunu HMI üzerine bir bit durum değişkeni ekleyerek, manuel modun açılıp her aktüatörün yanına açma kapama düğmesi gözükmesini sağlıyorum. PLC de de bu manuel modu alt program olarak yazdım ve HMI üzerinden manuel e bastığım zaman dallanıp istediğim aktüatörü açıp kapatabiliyorum. Burada bir sorun yok. Ancak, manuel moda geçtiğim sırada tüm aktüatörler doğal olarak kapanıyor. Bu istenmeyen bi durum. Manuel moda geçildiğinde aktüatörlerin mevcut konumlarını muhafaza edip elle istediğimizi açıp kapattıktan sonra, manuel moddan çıkınca işlemlerin yine otomatik olarak sensörlerden gelen bilgilere göre yapılmasını istiyorum. Manuel moda geçişte yani alt programa geçişte ana programdaki çıkışların durumunu nasıl muhafaza ettire bilirim? Bununla alakalı izleyebileceğim bir yol söylerseniz çok memnun olurum.

Aktüatörleri 1NO/1NC slim röle ile sürüyorum. PLC çıkışına 1 verdiğimde aktüatör açılıyor, 0 verdiğimde kapanıyor. Aktüatörlerin açık mı kapalı mı olduğu bilgisinide yine aktüatörden gelen 1/0 bilgisini PLC nin inputuna giriyorum. 1 ise açık, 0 ise kapalı anlamına geliyor. 

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Merhaba, bu yaptığınız kurgu ile alakalıdır. Alt program çağrıldığında içindeki komutları icra edip ana programda bulunduğu yerdeki satırdan ladder kaldığı yerden devam eder. Burada direk çıkış kullanmak veya set-reset komutlarını kullanmak olayları değiştirir. Manuel döngünüz uzun değilse alt program kullanmadan tüm olasılıkları ana programda yazarsanız ilişkilendirmeniz daha kolay olur.

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Yeni Oluştur...