Jump to content

wera

Forum kullanıcıları
  • İçerik sayısı

    17
  • Katılım

  • Son ziyaret

  • Days Won

    1

İletiler bölümüne wera kullanıcısının eklediği dosyalar

  1. Merhabalar,

    Tek HMI panelde iki farklı reçeteli bir uygulama yapıyorum. Bu reçetelerdeki verilerde 2 farklı PLC ye gönderiyorum. 
    Reçete ekranını kendim sayı bileşeni komponenti ve veri transfer komponenti ile yaptım. Çoklu durum yazma bileşeni ilede LW9000 registerinı değiştirerek HMI a reçetelerim kaydoluyor ve PLC lere gönderebiliyorum.
    Her iki reçete ekranındada LW9000 kullandığım için şöyle bir durum oluyor. A reçetesindeki reçeteyi değiştirdiğimde B reçeteside değişiyor :)
    B reçetesi için kullanabileceğim LW9000 gibi bir register var mı? Yada başka nasıl bir yöntem izlemeliyim.
    Teşekkürler. 

  2. Tekrardan merhabalar,

     

    weron, 5 saat önce yazdı:

    Anladım Dediğiniz olayı hmi da Çoklu görev butonu Timer fonksiyonu  komponentlari ile yapabilirsiniz.

    Sn. weron, dediğiiz gibi bu komponentlerde projeye göre kullanılabilir. Benim yaptığım projede bu komponentleri kullanamıyorum.

     

     

    osmankalhan, 12 saat önce yazdı:

    Çözdükten sonra detaylıca anlatırmısınız nasıl çözdüğünüzü

    Osman Bey, projenizin durumuna göre Weron un  tavsiye ettiği gibi HMI da timer fonksiyonu kullanılabilir. Bildiğim kadarıyla bu fonksiyon bellirtiğiniz sürelerde data transferi yapıyor.
    Ben şu şekilde yaptım. Dediğim gibi önce 2 PLC yi master ve slave olarak haberleştirdim. Bununla alakalı bilgiyi aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Bende buradaki yönergelere göre önce slave cihazın yazılımını oluşturup kullanacağım giriş çıkışların modbus adreslerini açtım. Sonra master olan cihazın konfigürasyon ayarlarının ethernet bölümünden "Dev.0.IP" kısmına slave cihazın IP adresini girdim. Yanda açılan "Slave Tag Listesi" nede tek tek slave cihazda açtığım modbus adreslerini, PLC adreslerini girdim. PLC adresleri slave ve master cihazda aynı olmamalı.  Dikkat etmeniz gereken diğer hususta adreslerin bit/word /.. ayarlarını doğru seçmek.  Sonrasında iki PLC nizde birbirleriyle haberleşecektir. Slave cihazdaki adresler kullanırsanız eğer master cihazın operandlarındada gözüküyor. 
    HMI da master olan cihazla P designerden haberleştirdim. HMI da sayı değişkenleri kullanarak motor pozisyon ve hız sürelerini girdim. Bu bilgileri master cihazdan modbus adresini açtığım slavedeki pozisyon set komponentine eşitle fonksiyonuyla gönderdim. Motorları henüz bağlamadım ama slave cihazı linkten takip ettiğimde yazdığım değerlerin geldiğini gördüm. Sanırım motorları bağladığımdada bir sorun olmayacaktır.
    İyi çalışmalar dilerim.


     

  3. Ben iki PLC ye aynı komponenten bilgi göndermek istiyorum. Bu seçenekte mevcut değil.

    Sanırım önce iki PLC yi master / slave olarak haberleştirip, sonra master olan PLC yi sadece HMI la haberleştirerek sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

    Bugün deneyip göreceğim.

  4. Merhabalar,

    Elimde 1 Adet 10,1 inç Ethernet Portlu HMI ile 2 Adet 496T PLC var. Yaptığım uygulamada HMI üzerinden PLC ye bağlı 4 adet step motor sürmek(2 sürücü bir PLC de 2 sürücü diğer sürücüde bağlı)

    (2 adet PLC kullanmamın sebebi, stepleri gerektiğinde ayrı ayrıda sürmem gerekecek.) 

    PLC ler ve HMI Ethernet Switch ile bir birine bağlı.

    HMI da sayı bileşeni komponentine gireceğim değerler üzerinden 4 step motoru aynı anda sürmek istiyorum. Sayı bileşenindeki değeri hem 1. ci PLC ye hemde 2. ci PLC ye nasıl yazdırabilirim?


    PLC ler arasında da HMI dan bağımsız giriş çıkış bilgileri alıp vermem gerekiyor. Bununla alakalı nasıl bir yol izlemem gerekir.


    Teşekkürler.

  5. malikenes, 15 saat önce yazdı:

    Dakikada 120 Sinyal 2Hz, 1400 Sinyal 23,3 Hz demek. Yani örnekler çok düşük. Bu yüzden frekansı kendimiz hesaplamamız daha doğru olur.

    Bunun için yükselen kenarla 1 artır fonksiyonu ile gelen sinyalleri sayıp belli bir sürede sürekli resetlemeliyiz. 

    Mesela 10sn de bir sayma yapıp sıfırlama yaparsak okuduğumuz sinyali 6 ile çarpıp pulse/dakika yı bulabiliriz.

    Diğer bir örnekte 20sn de bir sayma yapıp sıfırlama yaparsak okuduğumuz sinyali 3 ile çarpıp pulse/dakika yı bulabiliriz.

    Sizin de yorumlayabileceğiniz gibi frekans değerindeki değişim resetleme yaptıkça değişecektir. Bu sebeple hesaplama periyodunun çok uzun olması değişimlerin de uzun olması demektir. Mümkün olduğu kadar kısa tutmak gerekir.

    Sizin örnekte de örnek sayısı çok düşük.

    Malikenes,

    Yanıtın için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla bu yöntem ekranda motor devrinin anlık değilde sayma süremiz ne kadarsa o süre zarfında göreceğiz yada işlemi ona göre yaptıracağız. O yüzden mekanik düzenleme yapıp motor arka kapağını söküp tornada deldim. rotoruda çıkarıp milin arka kısmını delip diş açtım. mile ekleme yaparak arka dıştan motor firmasının manyetik enkoderini bağladım. Sanırım devir ölçmek için biraz uğraştırıcı olsada en sağlıklısı bu. 

    İlgin için tekrardan çok teşekkürler.

  6. malikenes, 07.07.2018 - 10:58 yazdı:

    Sayıcı blokları gelennpulse miktarını saymakla birlikte saniyede gelen pulse miktarını da hesaplamaktadır. Bu değer 60 ile çarpılırsa dakikada gelen pulse miktarı hesaplanır. 1 pulse 1 devir ise otomatik olarak devir / dakika (rpm) bulmuş olursun. 1 den fazla pulse 1 devir ise ona göre çarpma bölme yaparak yine istediğin sonuca ulaşabilirsin. 

    Sayın Malikenes,

    Kullandığım bir DC motorun devirini bende görmek istiyorum. Motorda mekanik olarak enkoder bağlayacak bir yer olmadığı için 2500 Hz lik bir Endüktif sensör bağladım. Bu sayede motor mili her bir tur attığında sensör PLC ye 1 gönderiyor.

    Bunu HSC0 girişinden okumaya çalıştım ancak sonuç alamadım.

    Yükselen kenar kullanarak bir arttır komutuyla sensörden gelen girişi saydırabiliyorum.

    Ancak bunu nasıl devir dakikaya çevireceğim bir fikrim yok.

    Bununla ilgili bir blok mevcut mu yoksa bir algoritma mı oluşturmam gerekiyor?

    Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Teşekkürler, iyi çalışmalar.

  7. VKU, 5 dakika önce yazdı:

    Sayın wera, çalışma üzerinden zaman geçti. Kayıtlarımı kontrol ettim. PLC den direkt PWM çıkışı almak için aşağıdaki gibi bir bağlantı yaptım. Ancak bu deneme idi. Çünkü PLC çıkışı 24V, motor kontrol kartı girişi ise 5V  idi. Bu nedenle önce kontrol kartı olmadan deneme yaptım PWM ürettiğini gördüm. Sonra bu çıkış (24V) ile hız kontrol kartını (5V) voltaj düşürücü bir devre ile irtibatladım. Ancak,  voltajı sabit tutamadığım için aşağıdaki safhayı gerçekleştirmek zorunda kaldım.

    Kontrol kartı ile ilgili olarak STM32 kartını kullandım. Farklı sistemler arasındaki haberleşmeyi de Modbus ile gerçekleştirdim. Hız kontrolü de HMI ekranından seçildi, ancak STM32 nin PWM çıkışını kullandım. Bu uygulamada PLC PWM direkt olarak kullanmadım. Sanırım Konu açılış BAŞLIĞI ile gerçekleşen biraz farklı oldu.

    image.png.20c153ec85f1816c949b7310a44d8137.png


    Sayın VKU,

    Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Dün gece eğitim videolarını karıştırarak komutun "yükselen kenar" kontak ile değil, "normalde açık" kontak kullanılarak çalıştığını gördüm.

    Projenizde kullandığınıza benzer bir motor sürücü kartı kullanıyorum. Basit bir gerilim bölücü yaparak Puls genliğini değiştirip motor devir kontrolü yapabildim. 

    Sanırım yaşadığım sıkıntı örnekteki versiyonla şuanki versiyonun farklı olmasından kaynaklı. "PWM PULS INIT" komutu şuan "PWM JENERATÖRÜ"  olarak geçiyor ve önceki komuta göre "Hedef Frekans" kısmı eklenmiş. 

  8. VKU, 10.01.2020 - 11:44 yazdı:

    DC motor (ES240-026-0888-1) +dc motor sürücü (PL1456)+396T PLC bağlantısında,

    "PWM PULS INIT" komutu ile 25, 50, 75 ve 100 duty cycle  değerleri ile artan oranda RPM elde ettim.

    Çabalarınız için teşekkür ederim.

    Sayın VKU,

    Çaba ve çalışmalarınızdan dolayı tebrik ederim.

    "PWM PULS INIT" komutunu nasıl kullandınız?. Şuan ki versiyonda PWM Jeneratörü olarak gözüküyor ve örnekteki adımları izlediğim halde benzer uygulamada bir sonuç alamadım.

  9. Merhabalar,

    Hareket komutlarından ivme komutuyla HSO çıkışlarından puls çıkışı alabiliyorum. Ancak frekansı anlık değiştirmek istiyorum. Bunun için PWM jeneratörü komutunu aşağıdaki örnekteki gibi kullandım. 

    image.png.a92a59a0e6ffc8ada1a301644ddd9504.png

     

    Ancak bir sonuç alamadım. Bendeki PWM jeneratörü komutunda ayrıyeten Hedef Frekans girişi var. Hem tek olarak hemde yukardaki gibi İvme komutuyla kullansamda çalışmadı.

     image.png.7ce3ab2f9c0d96acde40d0796c5e9de1.png

    Bu komutu nasıl kullanmam gerekiyor?

  10. Merhaba,

    Sinyali araya bir transistör atarak çevirmeyi düşünüyorum. Aslında ben olacağını düşünüyorum ama işin uzmanı bir abim olmayacağını söyledi. Oruç kafa artık ben mi yanlış anlattım omu yanlış anladı bilmiyorum :) Bu hafta içi ürünü tedarik edip deneyeceğim artık. 

  11. Merhabalar,

    Elimde 196T bir PLC var. Bu PLC ile PWM zaman rölesi komutu kullanılarak aşağıdaki dimmer devresini sürebilir miyim? Bu devre ile hmi dan gelen bilgilere göre lamba parlaklığını ayarlayacağım. normalde 5V PWM le çalışıyor. PLC den çıkan sinyali çevirebilirim.

    s-l500.png

  12. Merhabalar,

     

    Plc yi yeni kullanan biriyim. GMT 396T ile 10.1 HMI kullandığım bir proje yaptım. Projede 4 adet analog sensör 6 adet te aktüatör bulunmakta. Sensörlerden gelen bilgilere göre aktüatörleri otomatik açıp kapatıyorum. HMI üzerindende akötüatörlerin açık mı kapalı mı olduğunu gösteriyorum. HMI üzerinden aktüatörleri manuel olarak açıp kapatmam gerekiyor. Bunu HMI üzerine bir bit durum değişkeni ekleyerek, manuel modun açılıp her aktüatörün yanına açma kapama düğmesi gözükmesini sağlıyorum. PLC de de bu manuel modu alt program olarak yazdım ve HMI üzerinden manuel e bastığım zaman dallanıp istediğim aktüatörü açıp kapatabiliyorum. Burada bir sorun yok. Ancak, manuel moda geçtiğim sırada tüm aktüatörler doğal olarak kapanıyor. Bu istenmeyen bi durum. Manuel moda geçildiğinde aktüatörlerin mevcut konumlarını muhafaza edip elle istediğimizi açıp kapattıktan sonra, manuel moddan çıkınca işlemlerin yine otomatik olarak sensörlerden gelen bilgilere göre yapılmasını istiyorum. Manuel moda geçişte yani alt programa geçişte ana programdaki çıkışların durumunu nasıl muhafaza ettire bilirim? Bununla alakalı izleyebileceğim bir yol söylerseniz çok memnun olurum.

    Aktüatörleri 1NO/1NC slim röle ile sürüyorum. PLC çıkışına 1 verdiğimde aktüatör açılıyor, 0 verdiğimde kapanıyor. Aktüatörlerin açık mı kapalı mı olduğu bilgisinide yine aktüatörden gelen 1/0 bilgisini PLC nin inputuna giriyorum. 1 ise açık, 0 ise kapalı anlamına geliyor. 

×
×
  • Yeni Oluştur...